2018. február 23. péntek 15:34

Kezdőlap arrow Történelem
Történelem

Tartalom:

1. Helyi történelem

2. Kibédi történetek

 1. Helyi történelem, röviden:

 

A Kisküküllõ völgye már a rómaiak idejében igen fontos kereskedelmi útvonal volt, a Szováta és Parajd környékén kitermelt só ezen az utvonalon jutott el más vidékekre.

Kibéd mellett, a szomszéd faluban, Sóváradon még a század elején is láthatóak voltak a római kori falmaradványok, és sok épület alatt római kor pincék (talán termek) voltak. Mára már ezekbõl semmi sem maradt meg, ugyanis a falu népe házépítéshez alapnak használta a köveket.

 

A magyarok (székelyek) Erdélyben való letelepedése után valószínû egyfajta határsáv lehetett a Kisküküllõ völgye.

Már Orbán Balázs is megemlíti, hogy egy egész várrendszer húzódott végig a völgyben, annyira közel egymáshoz, hogy gyakorlatilag rá lehettett látni egyik várról a másikra. Õ még láthatta a romokat, mára már minden benõtt az erdõ, és régészeti feltárások még nem voltak a környéken.

Annyit tudni lehet ezekrõl a várakról, hogy Sóvárad és Kibéd között volt Csombor vára, Kibédtõl lefele, Makfalvánál Maka vára, és talán Parajdhoz közel Rabsóné vára. Siklódon egy őrtorony volt, ami ugyanezt a célt szolgálta, közvetíteni a várak közt.

A http://mek.oszk.hu/04800/04804/html/ megtalálható Orbán Balázs a Székelyföld leírása címû könyve, amely igen alapos történelmi és etnográfiai munka, részletes leírást adva a környékrõl, és a többi végvárról is.

 

 2. Kibédi történetek

 

Rengeteg mese, legenda, történet őrzi a régmúlt emlékét, a kedvencem a "Pinamosó Asszony Kútjához" kapcsolódik.

Valamikor, mikor a tatár, a török, vagy más ellenség garázdálkodott a környéken, a falu népe többször is kénytelen volt rövidebb-hosszabb időre elmenekülni a faluból, amíg el nem múlik a veszedelem.

Ilyenkor a környező erdőkbe, hegyekbe menekültek az emberek. A "bújdosásban" is vannak szükségleteik az embereknek, kell enni, inni, és talán tisztálkodni is.

Ennek emlékét őrzi egyik kibédi forrásunknak a neve: a Pinamosó Asszony Kútja.

A név talán arra is utal, hogy elődeinknél sem volt másképp, a nők akkor is jobbban szerettek tetszeni, öltözködni, és fürdeni, a higiénia jóval fontosabb volt számukra, mint a férfiak esetében.

A forrás a mai napig oltja a szomját a határban dolgozóknak, itt töltik fel kulacsaikat. A Küküllő bal oldalán, a falutól északra, az erdőben megtaláljuk. Ha felkeltettem az érdeklődést, egy piknik keretén belül meglátogatható. A forrástól északra egy sziklás hegyet látunk, a nagyapám szerint ott fent barlangok is vannak, ahol menedéket talált a falu szükség idején.

Én nem voltam fent, de esetleg fel lehetne deríteni, és akár Csombor várának helyén is lehetne "felfedezni", ha volna rá idő.